Når du opretter en profil på Demokratispillet, skal du kun opgive navn, evt. skole/arbejdsplads, telefonnummer og e-mail. Vi bruger kun dine oplysninger i forbindelse med din brug af spillet.
Hvis du ikke har anvendt din profil i to år, vil dine oplysninger blive slettet.
Demokratispillet.dk følger Advokatfirmaet Poul Schmiths politik for databeskyttelsesforordningen, som du kan læse her. (http://kammeradvokaten.dk/om-os/saadan-haandterer-vi-dine-personoplysninger/)
Hvad betyder grundlovens værdier og rettigheder for vores samfund i en tid, hvor overvågning og fake news udfordrer regler og samfundsrammer?
Og hvordan skal samfundet indrettes, så der både bliver taget hensyn til den enkeltes frihedsrettigheder og de manges tryghed?
Det er nogle af de grundlæggende spørgsmål, som spillet Samfundsdebatten stiller, og som du og dine elever forhåbentligt får nogle engagerede og ophedede debatter om undervejs i spillet.
Samfundsdebatten er et debatspil, hvor en enkelt klasse eller et valgfagshold debatterer aktuelle samfundstemaer.
Spillet forløber over to moduler á 90 minutter. Ideelt set ligger de i forlængelse af hinanden, men de kan også være spredt over flere skoledage. Præcis hvordan du afvikler Samfundsdebatten er fleksibelt og afhænger af, hvad du vurderer virker bedst i forhold til dine elever.
Det er vigtigt, at I har adgang til et smartboard, en computer med projektor eller tilsvarende, der kan vise en hjemmeside for hele klasse. Desuden skal alle elever have adgang til en smartphone, tablet eller computer.
I Samfundsdebatten bliver eleverne delt op i fire grupper. To af grupperne repræsenterer forskellige syn på et politisk tema med udgangspunkt i grundloven, og spillet forløbet som en række debatter mellem de to grupper. De øvrige to grupper repræsenterer forskellige syn på et andet politisk tema og gennemspiller samme forløb.
De to temaer, der bliver diskuteret i spillet, er overvågning og fake news/falske nyheder. I begge tilfælde er debatten for og imod et fiktionelt lovforslag.
Den første række af debatter handler om overvågning. Grupperne der har fake news som tema agerer publikum og kan påvirke debatten gennem spørgsmål og afstemninger undervejs. De får udleveret roller baseret på Minerva-modellen og skal forholde sig til, hvordan rollerne ville reagere på temaet. Derefter gentages processen, hvor debatterne handler om fake news og grupperne, der har overvågning som tema, er publikum.
Under “Forberedelse” her på hjemmesiden finder du en udførlig vejledning til afvikling af spillet. Du finder også undervisningsmateriale målrettet fagets mål og kernestof, som kan understøtte arbejdet med Samfundsdebattens temaer, ligesom at spillet kan kombineres med de 16 film om udvalgte grundlovsparagraffer, konkurrencen Fremtidens Grundlov eller stå alene.
Konkurrencen Fremtidens Grundlov er en årlig markering på Grundlovsdag, hvor unge i en grundlovstale på video får mulighed for at give deres bud på det samfund, de ønsker.
For hvordan ser fremtidens grundlov ud? Er det den samme, som vi har i dag? Eller skal der ændres på paragrafferne?
For at deltage i konkurrencen skal eleverne i grupper på max. 3 indspille en film med deres helt eget bud på ’Fremtidens Grundlov’. Filmen må højst vare 3 minutter.
Formatet er frit. Den filmede grundlovstale kan være den klassiske, retoriske tale – enetale eller dialog. Eller måske, man hellere vil rappe eller synge sit grundlovsbudskab, lave en animeret film – eller noget helt fjerde.
Frem mod grundlovsdag udvælger Kammeradvokaten en shortlist, som præsenteres her på hjemmesiden. På grundlovsdag kåres vinderfilmen af en fagjury med taler og præmieoverrækkelse hos Kammeradvokaten i Aarhus eller København.
Fagjuryen 2019 var højesteretsdommer Jens Peter Christensen, retsordfører for Socialdemokratiet Trine Bramsen og retsordfører for Dansk Folkeparti Peter Skaarup.
Tilmelding til konkurrencen sker ved upload af elevernes film her på siden.
Undlad at anvende materiale, som andre har produceret, f.eks. musik, billeder eller videoklip fra internettet, da det kræver rettigheder.
Deltagerne har selv forpligtelse til at overholde dette, og Kammeradvokaten er ansvarsfri og holdes skadesfri ved overtrædelser heraf.