Log ind på Demokratispillet

Har du glemt dit kodeord?

Er du ikke oprettet?


TEAM-KODE TIL ELEV

Du har fået en team-kode af din underviser, skriv den ind i feltet nedenunder for at starte spillet.

Opret dig

Du har ikke afgivet samtykke. Sæt kryds i boksen og prøv igen.

Når du opretter en profil på Demokratispillet, skal du kun opgive navn, evt. skole/arbejdsplads, telefonnummer og e-mail. Vi bruger kun dine oplysninger i forbindelse med din brug af spillet.

Hvis du ikke har anvendt din profil i to år, vil dine oplysninger blive slettet.

Demokratispillet.dk følger Advokatfirmaet Poul Schmiths politik for databeskyttelsesforordningen, som du kan læse her. (http://kammeradvokaten.dk/om-os/saadan-haandterer-vi-dine-personoplysninger/)

 

Glemt kodeord

OM SPILLET
Samfundsdebatten

Hvad betyder grundlovens værdier og rettigheder for vores samfund i en tid, hvor overvågning og fake news udfordrer regler og samfundsrammer?

Og hvordan skal samfundet indrettes, så der både bliver taget hensyn til den enkeltes frihedsrettigheder og de manges tryghed?

Det er nogle af de grundlæggende spørgsmål, som spillet Samfundsdebatten stiller, og som du og dine elever forhåbentligt får nogle engagerede og ophedede debatter om undervejs i spillet.

Overordnede rammer

Samfundsdebatten er et debatspil, hvor en enkelt klasse eller et valgfagshold debatterer aktuelle samfundstemaer.

Spillet forløber over to moduler á 90 minutter. Ideelt set ligger de i forlængelse af hinanden, men de kan også være spredt over flere skoledage. Præcis hvordan du afvikler Samfundsdebatten er fleksibelt og afhænger af, hvad du vurderer virker bedst i forhold til dine elever.

Det er vigtigt, at I har adgang til et smartboard, en computer med projektor eller tilsvarende, der kan vise en hjemmeside for hele klasse. Desuden skal alle elever have adgang til en smartphone, tablet eller computer.

Grundkoncept

I Samfundsdebatten bliver eleverne delt op i fire grupper. To af grupperne repræsenterer forskellige syn på et politisk tema med udgangspunkt i grundloven, og spillet forløbet som en række debatter mellem de to grupper. De øvrige to grupper repræsenterer forskellige syn på et andet politisk tema og gennemspiller samme forløb.

De to temaer, der bliver diskuteret i spillet, er overvågning og fake news/falske nyheder. I begge tilfælde er debatten for og imod et fiktionelt lovforslag.

Den første række af debatter handler om overvågning. Grupperne der har fake news som tema agerer publikum og kan påvirke debatten gennem spørgsmål og afstemninger undervejs. De får udleveret roller baseret på Minerva-modellen og skal forholde sig til, hvordan rollerne ville reagere på temaet. Derefter gentages processen, hvor debatterne handler om fake news og grupperne, der har overvågning som tema, er publikum.

Forberedelse

Under “Forberedelse” her på hjemmesiden finder du en udførlig vejledning til afvikling af spillet. Du finder også undervisningsmateriale målrettet fagets mål og kernestof, som kan understøtte arbejdet med Samfundsdebattens temaer, ligesom at spillet kan kombineres med de 16 film om udvalgte grundlovsparagraffer, konkurrencen Fremtidens Grundlov eller stå alene.

SÅDAN DELTAGER DU I KONKURRENCENT
Fremtidens Grundlov

Konkurrencen Fremtidens Grundlov er en årlig markering på Grundlovsdag, hvor unge i en grundlovstale på video får mulighed for at give deres bud på det samfund, de ønsker.

For hvordan ser fremtidens grundlov ud? Er det den samme, som vi har i dag? Eller skal der ændres på paragrafferne?

Konkurrencebidrag

For at deltage i konkurrencen skal eleverne i grupper på max. 3 indspille en film med deres helt eget bud på ’Fremtidens Grundlov’. Filmen må højst vare 3 minutter.

Formatet er frit. Den filmede grundlovstale kan være den klassiske, retoriske tale – enetale eller dialog. Eller måske, man hellere vil rappe eller synge sit grundlovsbudskab, lave en animeret film – eller noget helt fjerde.

KÅRING OG PRÆMIEOVERRÆKKELSE

Frem mod grundlovsdag udvælger Kammeradvokaten en shortlist, som præsenteres her på hjemmesiden. På grundlovsdag kåres vinderfilmen af en fagjury med taler og præmieoverrækkelse hos Kammeradvokaten i Aarhus eller København.

Fagjuryen 2019 var højesteretsdommer Jens Peter Christensen, retsordfører for Socialdemokratiet Trine Bramsen og retsordfører for Dansk Folkeparti Peter Skaarup.

TILMELDING

Tilmelding til konkurrencen sker ved upload af elevernes film her på siden.

Rettigheder

Undlad at anvende materiale, som andre har produceret, f.eks. musik, billeder eller videoklip fra internettet, da det kræver rettigheder.

Deltagerne har selv forpligtelse til at overholde dette, og Kammeradvokaten er ansvarsfri og holdes skadesfri ved overtrædelser heraf.

I LOVE GRUNDLOVEN
16 FILM MED KENDTE DANSKERE OM DERES YNDLINGSPARAGRAF
Filmene kan ses i relation til debatspillet, konkurrencen eller blot til inspiration i undervisningsforløb om demokrati og grundlov. Hver film tager 1 minut. Nogle af de medvirkende har andre titler/embeder i dag, end da filmene blev optaget.
Film 1
SØREN PAPE
elationQui volupta spellen ditatibusa nonsequ aspedit, a sum fugiate nonsed moloria qui que et, sumendi onsequi.
Film 2
SØREN PAPEe
elationQui volupta spellen ditatibusa nonsequ aspedit, a sum fugiate nonsed moloria qui que et, sumendi onsequi.
Film 3
SØREN PAPE
elationQui volupta spellen ditatibusa nonsequ aspedit, a sum fugiate nonsed moloria qui que et, sumendi onsequi.
Film 4
SØREN PAPE
elationQui volupta spellen ditatibusa nonsequ aspedit, a sum fugiate nonsed moloria qui que et, sumendi onsequi.
Film 5
SØREN PAPE
elationQui volupta spellen ditatibusa nonsequ aspedit, a sum fugiate nonsed moloria qui que et, sumendi onsequi.
Film 6
SØREN PAPE
elationQui volupta spellen ditatibusa nonsequ aspedit, a sum fugiate nonsed moloria qui que et, sumendi onsequi.
Fake news og Overvågning
Spillet Samfundsdebatten foregår i en fiktiv udgave af Danmark, hvor der er blevet stillet et lovforslag, som eleverne skal forholde sig til.
Det ene handler om fake news, det andet om overvågning.
Se de to nyhedsindslag, som sætter Samfundsdebatten igang, eller brug dem som oplæg til en klassediskussion om fake news, overvågning og grundloven.
Nyhedsindslag 1
Fake news
I denne udgave af Danmark har folketinget vedtaget at forbyde fake news efter en fremmed statsmagt har forsøgt at manipulere et folketingsvalg med det. Der bliver indført straffe for at udgive og sprede falsk information – også gennem sociale medier. Elevernes debat handler om, hvorvidt forbuddet skal bibeholdes, når prøveperioden udløber.
Nyhedsindslag 2
Overvågning
I denne udgave af Danmark er der midlertidigt indført omfattende overvågning af borgerne i København. Blandt andet i form af et centralt netværk, hvor alle overvågningskameraer er koordineret, og som bruger ansigtsgenkendelses-software. Elevernes debat handler om, hvorvidt disse beføjelser skal gøre permanente og udvides til hele landet, eller om de skal fjernes, når prøveperioden udløber.
VINDEREN AF FREMTIDENS GRUNDLOVSTALE 2020
SE ASK, LAURA, RONJA OG NINAS VINDERFILM
TILLYKKE TIL Ask, Laura, Nina & Ronja FRA Christianshavns Gymnasium
Klima- og miljøbæredygtighedsparagraf: I denne film arbejder vi med ønsket om at få indført 'et nyt kapitel' til grundloven.
SE DE NI SHORTLISTEDE KONKURRENCEFILM
Annika, Alma og Signe FRA Christianshavn Gymnasium
Barsel og ligeløn skal være et punkt i Grundloven: Grundloven er god og dejlig, men vi mener at den burde ændres. I Grundloven står der intet om at ens arbejdsplads bliver sikret, mens man er på barsel og man er hellere ikke sikret den løn vores kollegaer modtager.
Alma, Arthur og Maja FRA Christianshavns Gymnasium
Digitalisering af grundloven: I takt med at vores samfund burde bliver mere og mere digitalt, burde grundloven følge med. Den grundlov der sidst blev ændret i 1953, kan ikke længere beskytte den danske borger digitalt - og det er et alvorligt problem!
Louise, Freya og Inas FRA Aalborg Katedralskole
Væk med kønsnormerne! Vi kalder vores land for et foregangsland, men hvorfor gør vi egentlig det når alle ikke er lige? Alle menneskers rettigheder burde tælle lige højt, men sådan er det bare ikke. Endnu. Køn og opfattelsen af køn er på dagsordenen mere en nogensinde, nu mangler vi bare Grundloven!
Rikke, Gabriel & Helene FRA Aalborg katedralskole
Den personlige frihed er ukrænkelig: Grundlovstale med fokus på hvordan den personlige frihed bliver påvirket af Covid-19-krisen
Julie, Magda og Katinka FRA Christianshavns Gymnasium
Indfør religionslighed! Afskaffelse af paragraf 4 og indførelse af religionslighed
Ask, Laura, Nina & Ronja FRA Christianshavns Gymnasium
Klima- og miljøbæredygtighedsparagraf: I denne film arbejder vi med ønsket om at få indført 'et nyt kapitel' til grundloven.
Alberte, Julia og Theresa FRA Thisted Gymnasium
Adskillelse af kirke og stat: Vi bor i et land med religionsfrihed, men ikke relgionslighed. I denne video argumenterer vi for adskillelse af kirke og stat.
Royalisterne FRA Aalborg Katedralskole
Dronningen adresserer det danske folk: Dronning Margrethe synes at den måde hvorpå Mette Fredriksen har håndteret coronakrisen er til grin. Derfor tager hun nu sagen i egen hånd.
Eline, Rosa og Signe FRA Christianshavn Gymnasium
Retten over egen krop: Denne film handler om vores forslag på en grundlov der sikrer retten til bestemmelse over egen krop
0:00 / 0:00